Symptomen blindedarmontsteking

Een bacteriële ontsteking van de blindedarm wordt een blindedarmontsteking genoemd. De blindedarm is zelf vaak niet betrokken bij de ontsteking. Aan het vormvorige aanhangsel van de blindedarm zit vaak de ontsteking. Een blindedarmontsteking is gemakkelijk vast te stellen, maar het wordt toch vaak over het hoofd gezien. Als er twijfel is, kiezen de doctoren er vrijwel altijd voor om de blindedarm te verwijderen. Wanneer een blindedarm dusdanig ontstoken is, heeft een operatie vaak geen zin meer. Een blindedarmontsteking kan leiden tot buikvliesontsteking. Het is dus verstandig om een achteraf gezonde gebleken blindedarm te verwijderen dan om een ontstoken blindedarm niet weg te halen. Vaak blijkt een ingreep overbodig, maar er wordt dan het zekere voor het onzekere genomen. Een blindedarmontsteking komt veel voor bij jonge mensen. Maar wat zijn nu eigenlijk de symptomen van een blindedarmontsteking?

Symptomen blindedarmontsteking

De symptomen van een blindedarmontsteking kunnen heel verschillend zijn. Bij jonge kinderen en bejaarden hoeven er niet eens symptomen op te treden. Wanneer er wel symptomen optreden zijn dit vaak hevige pijnklachten in de buik. Je buik zal hard en opgezet zijn. Daarnaast zal je last hebben van verstopping en/of diarree, wat gepaard zal gaan met gasvorming. De pijn die je voelt zal rechts, onderin je buik zijn. Dat zal een scherpe pijn zijn die je een flinke tijd zult voelen. Ook als je beweegt zal je pijn in je buik voelen, dat kan ook het geval zijn bij een diepe ademhaling, niezen of hoesten. Het is goed mogelijk dat de symptomen ineens weer verdwijnen. Bij twijfel over wat er nu wel of niet aan de hand is, is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Wat gaat er vooraf aan een blindedarmontsteking?

Wanneer je een blindedarmontsteking hebt, zal je veel pijn ervaren in je buik. Hieraan vooraf zal je pijnscheuten rondom je navel voelen. Daarnaast kun je erg misselijk zijn, er bestaat een kans dat je moet overgeven. Je eetlust zal daardoor verminderen. Het is ook mogelijk dat je te maken krijgt met koorts, al hoeft dit niet altijd zo te zijn. Ook kun je diarree krijgen. Na verloop van tijd zal je prikkelingsverschijnselen krijgen. Als jij je buik aan de rechterkant indrukt, zal dit pijn doen. Ook als je op dat punt je buik snel weer los laat, zal dit pijn doen. In het bloed zal zichtbaar zijn dat er een ontsteking in je lichaam aanwezig is. Zo zullen er meer bloedcellen in je lichaam zitten dan normaal het geval is. Mocht je niet te maken krijgen met de verschijnselen, dat wil dat niet zeggen dat je geen blindedarmontsteking hebt. Wanneer artsen twijfelen, kan er een echo gemaakt worden. Aan de hand van deze echo kan dan gekeken worden of je een blindedarmontsteking hebt.