Kenmerken blindedarmontsteking

Blindedarmontsteking kan flinke pijn met zich meebrengen. Deze pijn zit in de buik en begint vaak bij de navel. Daarna zal de pijn zich verplaatsen naar de rechter onderkant van de buik. De klachten zullen zich verder ontwikkelen en flink toenemen. Iedereen kan een blindedarmontsteking oplopen. Maar vaak komt een ontsteking aan de blindedarm voor bij mensen tussen de 10 en 30 jaar. Wanneer iemand een blindedarmontsteking heeft, zal er operatief worden ingegrepen. De blindedarm zit rechtsonder in de buik. Op die plek gaat de dunne darm over in de dikke darm. Een ontsteking aan de blindedarm brengt een aantal kenmerken met zich mee. Mensen die een blindedarmontsteking hebben zullen allereerst pijn ervaren in de buik. Deze pijn kan heel heftig zijn en soms enkele dagen duren. Daarnaast vallen er nog een aantal kenmerken van blindedarmontsteking te noemen. Zo kun je denken aan misselijkheid en koorts.

De kenmerken

Per persoon kunnen de kenmerken van een blindedarmontsteking verschillen. Over het algemeen ontwikkelen de kenmerken zich binnen enkele uren tot een aantal dagen. Een veel voorkomend kenmerk van een blindedarmontsteking is pijn in de onderbuik. Deze begint vaak bij de navel en zal zich dan verplaatsen naar de rechterkant van de buik. Vervolgens zal de pijn heviger worden na een aantal uren. Ook zal de rechterkant van je buik erg gevoelig zijn en pijn doen als je die kant aanraakt. De pijn kan erger worden als je beweegt of moet hoesten. Daarnaast zal er een gevoel van misselijkheid optreden en kan het zijn dat je moet braken. Je zult minder gaan eten en ook koorts kan een kenmerk zijn. Diarree is ook geen ongewoon kenmerk bij een blindedarmontsteking. De plek van de pijn kan verschillen. Het is namelijk soms moeilijk aan te geven waar de pijn zich bevindt. Je ervaart een dusdanige pijn, dat het lijkt alsof de gehele buik pijn doet en er niet één bepaald plek kan worden aangegeven.

Hoe een blindedarmontsteking ontstaat is niet altijd even duidelijk. Soms kan het zijn dat de appendix verstopt raakt. Een hard stukje ontlasting kan hier voor zorgen. Het gaat dan vastzitten en zal er voor zorgen dat de opening wordt geblokkeerd. Vervolgens kan deze opeenhoping gaan ontsteken doordat het besmet raakt met bacteriën. Als er niet op tijd een behandeling gestart wordt, kan de blindedarm scheuren. Als gevolg daarvan kan er een gevaarlijke buikvliesontsteking ontstaan.

Behandeling

De behandeling van een blindedarmontsteking bestaat vaak uit een operatie. In de meeste gevallen zal de blindedarm dan verwijderd worden. De operatie zal worden uitgevoerd onder algehele narcose. Het herstel van de operatie neemt enige tijd in beslag, ongeveer drie tot vier dag. Een operatie moet snel worden uitgevoerd. Er bestaat namelijk een kans dat de darm openspringt. De inhoud, die geïnfecteerd is, kan dan in de buikholte terechtkomen en daardoor kan er een gevaarlijke buikvliesontsteking ontstaan.