Blindedarmontsteking herkennen

In veel gevallen is een blindedarmontsteking gemakkelijk te herkennen. De pijn in de buik is immers erg hevig, maar ook een zeurende pijn komt voor. Daarom kan het voorkomen dat een blindedarmontsteking niet herkend wordt. Dit is vaak het geval bij een beginnende blindedarmontsteking of bij jonge mensen of bejaarden. Als je kijkt naar de combinatie van symptomen kun je een blindedarmontsteking herkennen, maar je zult deze symptomen dan wel moeten kennen. Buikpijn, die voor veel pijn zorgt, is een symptoom dat het meest voorkomt. Wanneer je pijn rechts onderin je buik hebt, kun je er vaak al vanuit gaan dat je een blindedarmontsteking hebt. Je zult dan direct naar een arts moeten gaan.

De symptomen herkennen

Een hevige buikpijn is het meest voorkomende symptoom bij een blindedarmontsteking. Als je geen buikpijn hebt, zal je zeer waarschijnlijk geen blindedarmontsteking hebben. De buikpijn treedt meestal plotseling en hevig op en bevindt zich rechts onderin de buik. Dat is meestal net iets onder de navel. De pijnen kunnen echter wel aanvoelen alsof de gehele buik pijn doet. Het is dan ook mogelijk dat de pijnen op een andere plek worden gelokaliseerd. Daarnaast zijn er nog een aantal symptomen die er voor kunnen zorgen dat je blindedarmontsteking gemakkelijker herkent. De appendix is ontstoken, daardoor zal de rest van de nabijgelegen darm ook aangetast worden. Daardoor kun je je misselijk voelen en kun je diarree krijgen. Dat zal er voor zorgen dat je een verminderde eetlust zult hebben. Ook koorts kan een symptoom zijn als gevolg van een blindedarmontsteking. Wanneer je twijfelt, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Een beginnende blindedarmontsteking

Wanneer er zich verschijnselen voordoen van een blindedarmontsteking, is het goed mogelijk dat het om een beginnende ontsteking gaat. Als je vroegtijdig die symptomen herkent, bestaat er een kans dat de blindedarm niet verwijderd hoeft te worden. Daarbij is een beginnende blindedarmontsteking een stuk gemakkelijker te verhelpen dan een blindedarmontsteking die pas laat wordt ontdekt.

De behandeling

Wanneer er een vermoeden bestaat dat je een blindedarmontsteking hebt, moet je direct een arts inschakelen. Een arts kan dan onderzoeken of het daadwerkelijk om een blindedarmontsteking gaat. Er moet dan operatief worden ingegrepen om de ontsteking te verhelpen. Wanneer je erge pijn hebt, kun je de pijn verzachten door middel van een warme kruik. Je mag geen pijnstillers of laxeermiddelen nemen. Een operatie van een blindedarmontsteking is tegenwoordig erg eenvoudig, helemaal als de blindedarmontsteking nog in een beginnende fase zit. De ontsteking kan dan meestal goed aangepakt worden. Wanneer de blindedarmontsteking in een ver gevorderd stadium zit, kan de ingreep erg moeilijk worden. Daarom is het zaak om bij een vermoeden direct actie te ondernemen. Een blindedarmontsteking kan over het algemeen niet worden voorkomen.